top of page

Ecolife natuurvlees

Vlees van dieren met een lage ecologische voetafdruk, die jaarrond buiten lopen en een nuttige functie in het landschap vervullen. In onze ogen zijn natuur- en landschapsbeheer en veehouderij onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

Wij proberen ons steentje bij te dragen aan een duurzamere landbouw en een natuurlijker beheer van bos- en natuurgebieden. Dit doen we door onze varkens en runderen in te zetten op verschillende terreinen van zowel particulieren, als bedrijven en overheden.

In de toekomst willen we ons verder verdiepen in de regeneratieve landbouw en zullen we ons productenaanbod verder uitbreiden, 

Wie ben ik?

Hans Wilpstra (27). Natuurboer, Hovenier, Natuurfotograaf en Reisgids.


Waarom Ecolife Natuurvlees?


De gedachte achter de naam “Ecolife” is dat de producten van ons bedrijf geproduceerd zijn met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk en dus goed passen in een ecologische levensstijl. 


Er zijn tegenwoordig veel keurmerken en er worden veel mooie termen gebruikt om mensen te overtuigen maar wat houdt het nu allemaal in? 


Ecolife is niet biologisch gecertificeerd, heeft geen beter leven keurmerk en is geen 5 sterrenvarkensboer. 
Waarom ik deze keurmerken niet wil hebben? 


Mijn passie is zo natuurlijk mogelijk boeren en een eerlijk stukje vlees leveren van dieren die altijd alle ruimte hebben gehad om hun natuurlijke gedrag te vertonen en zelf hun voedsel bij elkaar te scharrelen. Er is geen keurmerk in Nederland die zoveel eisen stelt als ik doe. Ik heb dus mijn eigen “Ecolife” keurmerk maar in het leven hebben geroepen. 


Heeft u vragen over waarom bepaalde keuzes gemaakt worden binnen het bedrijf? stelt u ze dan gerust en u krijgt een eerlijk antwoord.
 

Waarom houd je dieren op deze manier? 


Mijn motivatie voor het houden van dieren is niet alleen financieel rondkomen van de veehouderij maar vooral ook proberen te bewijzen dat veehouderij ook anders kan. Dieren die dicht bij de natuur staan zijn perfect in staat zich zelf te redden en tegelijk een mooi product te produceren. Mijn doel is dus ook om dieren zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag te laten vertonen. 

 

Hoe onderscheid je jezelf van andere mensen die varkens buiten houden?


Er zijn inderdaad veel mensen die buiten varkens houden en het blijft moeilijk om mensen duidelijk te maken wat nu daadwerkelijk het verschil is. Een varken is toch een varken? 


Kort gezegd zijn dit de verschillen: 
1)    Onze landschapsvarkens lopen jaarrond buiten en krijgen elke keer nieuwe percelen tot hun beschikking zodat ze zelf hun voedsel kunnen vinden en daarbij een functie vervullen in het landschap. Buitenvarkens leven buiten maar staan vaak lang op dezelfde percelen waardoor er op den duur geen voedsel meer te vinden is en er dus veel bijgevoerd moet worden. 
2)    Wij voeren geen brok bij maar restproducten en waar nodig voederbieten. De meeste buitenvarkenshouders voeren brok bij. In vele gevallen zit in deze brok soja, afkomstig uit het buitenland. Voor deze sojaplantages worden oerwouden gekapt, iets waar wij als bedrijf niet aan bij willen dragen. 
3)    Wij werken met rassen die dicht bij de natuur staan en richten ons op het produceren van een superieur maar vooral gezond stukje vlees wat op een natuurlijke manier tot stand is gekomen. Mangalitsa vlees bijvoorbeeld staat bekend om de hoge gehalten omega 3 en 6 vetten. Uit een onderzoek van de universiteit van Debrecen in Hongarije is zelfs gebleken dat er in mangalitsa vlees 2 keer zoveel omega 3 vetzuren zitten dan in verschillende soorten vis.

 

 

 

Run je dit bedrijf alleen? Of krijg je hulp van anderen?

 
Ik krijg veel hulp van mijn vader (Liekel Wilpstra). Hij voert de dieren 5 dagen in de week. Daarnaast helpt hij veel mee met alle overige praktijkwerkzaamheden (rasteren, voer ophalen, voer klaar maken, etc.) Zonder zijn hulp was het niet mogelijk om het bedrijf zo snel te ontwikkelen. Ik werk nu namelijk zelf nog veel als hovenier wat de mogelijkheid geeft om door te investeren in mijn bedrijf.  

Wat zijn je ambities en wat kunnen we in de toekomst nog meer van Ecolife verwachten? 


Mijn ambitie is om in de toekomst een vaste klantenkring op te bouwen aan wie ik gezonde “Ecolife” producten kan leveren. Ik wil onze klanten op elk moment van het jaar de mogelijkheid geven om de dieren te kunnen bezoeken zodat ze kunnen zien waar de producten die ze kopen vandaan komen. In de toekomst zou ik het productaanbod graag uitbreiden met andere soorten natuurvlees en mogelijk ook plantaardige producten. Daarnaast zou ik graag 100% zelfvoorzienend worden in onze veevoerproductie.
 

Vragen?

Bestellingen

Bezorging of afhalen

ecolife-natuur_transparant.png

Bel ons!

Ecolife Natuurvlees

06-29188002

Op werkdagen tussen 8:00 en 17:00

Op zaterdag tussen 10:00 en 17:00

ecolife-natuur_transparant.png
bottom of page