"Ik houd van mijn dieren, gezond eten én onze natuur. Terug naar de basis, waarbij het grote doel een gesloten kringloop creëren is. Geen afval produceren, maar koeienmest wordt goud voor de moestuin, groenafval gaat als feestmaal naar de varkens en door onze gemengde gewassen trekken we vogels & insecten aan. Een ecosysteem zoals het bedoeld is, waar iedereen haar steentje bijdraagt en blije dieren die leven zonder stress. Hier werken we dagelijks hard aan, stap voor stap."
Onze dieren
Wij hebben Mangalitsa en Duroc varkens, maar vooral kruisingen tussen beiden. Waarom deze varkens? Beide rassen staan bekend om hun goede vleeskwaliteit. De Mangalitsa staat daarnaast bekend als een erg sterk ras wat zich prima kan redden onder alle weersomstandigheden en Duroc staat bekend om zijn goede groei. Door beide rassen met elkaar te kruisen (en goed te selecteren) proberen we het beste van beide kanten te behouden. Het doel is het fokken van varkens die goed groeien onder natuurlijke omstandigheden. We selecteren dan ook niet alleen op groei maar ook op weerbaarheid, beharing, bouw, etc. Ondertussen produceren de kruisingen die niet geschikt zijn voor de fok prachtig vlees en zijn ze enorm gezellig om te houden, ze zijn heerlijk nieuwsgierig, maken veel lawaai en halen helaas ook weleens streken uit!
​
Onze varkens krijgen ieder jaar rond februari/maart biggen. Kom gerust langs om ze te bekijken.
De varkens
De buffels
De buffels noemen we ook wel onze koppige knuffelaars. Ze zijn ontzettend sociaal, volgen je overal en zijn echte kuddedieren. Echter als ze niet willen dan gaan ze er gewoon lekker bij liggen!
Waar een koe liever een beetje afstand houdt komen de buffels juist graag naar je toe voor een aai over de bol. Het zijn ontzettend fijne dieren om mee te werken. We werken enkel met stieren maar door hun rustige gedrag is dit geen enkel probleem.
De schapen
Wij hebben verschillende schapenrassen, zoals de Nolana, Wiltshire Horn, Dorper en het Bruine Landschaap. Al onze schapen verharen tweemaal per jaar en hoeven niet geschoren te worden. De Wiltshire Horn valt op met zijn indrukwekkende hoorns en is mega avontuurlijk. De Dorper daarentegen is hoornloos en valt vooral op door zijn zwarte kop. Hij geeft daarnaast het zwarte gen door en zorgt voor zwarte of gevlekte nakomelingen. Het Bruine Landschaap en de Nolana zijn beiden gefokt uit diverse schapenrassen en voegen dus een mooie brede genenbasis toe. Het is de bedoeling om met alle rassen te kruisen om tot een sterk, goed ruiend en goed groeiend schaap te komen.
-
Wat is het verschil tussen jullie varkens en biologische varkensOnze varkens worden in het bos geboren en leven vervolgens hun hele leven buiten. De eerste maanden gezamenlijk met hun moeder en later met hun broertjes en of zusjes. Ze hebben altijd de mogelijkheid om al wroetende een deel van hun voeding bij elkaar te scharrelen en worden bijgevoerd met restproducten en biologische brok vrij van soja en palmolie. Biologische varkens worden in de stal geboren en vaak hebben alleen de zeugen de mogelijkheid tot uitloop. Daarnaast is het voer over het algemeen niet soja en palmolie vrij en simpelweg heel veel minder ruimte dan onze varkens.
-
Waarom is vlees van dieren die enkel gras te eten krijgen beter voor het milieu?Doordat de dieren enkel gras gevoerd krijgen wordt er geen graan, soja of andere voedergewassen voor ze verbouwd. Bij deze teelten wordt veelal gebruikt gemaakt van bestrijdingsmiddelen en daarnaast is er veel bodembewerking voor nodig. Dit is niet goed voor de bodem en zorgt daarnaast voor extra brandstofgebruik.
-
Als jullie geen antibiotica gebruiken, hoe zorgen jullie dan dat de dieren gezond blijven?Omdat we onze dieren jaarrond in buiten houden bouwen ze een behoorlijke weerstand op tegen allerlei ziekten. Daarnaast krijgen ze voldoende beweging en heb dus niet zomaar last van kwaaltjes die bij te weinig bewegen horen. Het gebeurt natuurlijk weleens dat een dier wat minder fit is of zich een keer verstapt maar dit lijdt over het algemeen niet tot reden tot bezoek van de veearts. Mocht dit wel een keer het geval zijn dan proberen we altijd eerst medicijnen toe te passen met een zo kort mogelijke wachttijd. Werkt dit echt niet dan pas zal er naar antibiotica toegediend worden.
-
Wat is het verschil tussen 100% grasgevoerd vlees en regulier vlees?100% grasgevoerd vlees komt van dieren die uitsluitend gras eten, wat resulteert in vlees met een andere voedingsprofiel dan dat van dieren die op graan worden gevoerd in reguliere veehouderijen. Het vlees bevat meer vitamine A, E en Omega 3 vetzuren.